Josip Vrlić (©Reuters)
Josip Vrlić (©Reuters)

Igraće se El Klasiko u Budimpešti! Hrvati nemilosrdni pred obračun sa Srbijom, proradio Marinić Kragić

Vreme čitanja: 3min | pon. 27.06.22. | 16:34

Gruzija se držala jedno poluvreme - 13:7

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Budimpešte) 

Ako je neizvesnost i postojala, više je nema. U sredu će provriti voda na “Alfred Hajošu”, igraće se derbi svih derbija, udariće Hrvatska na Srbiju! El Klasiko u najvažnijoj utakmici na Svetskom prvenstvu, na talonu je bitka za medalju. Pobednik dobija dve šanse da se okiti i nađe na pobedničkom postolju na Margit Sigetu, a poraženi ide u razigravanje. Nove generacije Delfina i Barakuda naći će se na najsloženijem ispitu do sada. 

Izabrane vesti

Hrvatska je imala susret sa vaterpolo svetilištem kakav je samo mogla da poželi. Eliminisala je dramu na vreme, pa je Ivica Tucak mogao da isproba različite taktičke zamisli i stekne bolji uvid u to kako mu tim reaguje na novonastale uslove - posle igranja na zatvorenom selidba na otvoren bazen i meč u dnevnom terminu, kada sunce može da pravi ozbiljne probleme i igračima i golmanima - ali i kako se snalazi bez talentovanog Rina Burića, koji je protiv Gruzije odradio prvi od tri meča suspenzije, koliko mu je FINA izrekla. Hrvatska je bez većih poteškoća izašla na kraj sa debitantom na Svetskom prvenstvu i uplivala u četvfrtfinale - 13:7.

Ostala je Hrvatska na jednom klasičnom centralnom beku, Marku Žuveli, koji je dorastao i takvome zadatku, ali zbog gabarita lako se ostatak spoljne linije nosio sa gruzijskim centrima. Tu uloga za prvi meč nokaut faze namenjena je Ante Vukičeviću. Šuter Marselja najčešće je odmenjivao univerzalca dubrovačkog Juga, koji nije dozvolio direktnim protivnicima da ga uvedu u problem sa ličnim greškama. Pritom je,kao i kada je tu Rino Burić, imao svu slobodu u napadu, spuštao se kod stative i zajedno sa Josipom Vrlićem i Ivanom Krapićem otvarao prostor spoljnoj liniji. 

Dobijao je Konstantin Harkov željene centimegtre prostora kako bi se namestio na nezgodnoj strani i gađao suprotan ugao, ali naturalizovani ruski vaterpolista bio je daleko od izdanja koje je pružio protiv Japana - postigao pet golova iz osam pokušaja - ili Nemačke na startu grupne faze. Ispucavao se Harkov, nije ga služio šut u prvom delu meča, međutim, vremenom je kada je pritisak splasnuo, pronašao uglove koje je tražio. Najavio je balkanski derbi i sa Jerkom Marinićem Kragićem bi mogao da bude najveća pretnja u šutu sa distance po Srbiju. 

Jerko Marinić Kragić dao je znake života, pojavio se na Svetskom prvenstvu i navukao osmeh na lice selektoru Hrvatske, jer neophodno je Barakudama da se aktivira prvotimac splitskog Jadrana, koji je imao izvanrednu sezonu, a u polufinalu Jadranske lige protiv dubrovačkog Juga pokazao je koliko ubojit može da bude. Spakovao je najvećem rivalu sedam golova, danas je bio daleko od tog učinka, ali je nagovestio buđenje u pravi čas. 

Gruzija se držala do trenutak kada su Konstantin Harkov i Jerko Marinić Kragić ušli u seriju. Uspeli su Gruzini da izbace iz igre Ivana Krapića i u prvom delu preko Borisa Vapenskog da matiraju Tonija Popadića. Dobio je golman Juga prednost u odnosu na Marka Bijača i samo mu je u prvoj fazi utakmice, kada se Hrvatska privikavala i tražila, vaterpolista Breše bio nerešiva enigma. U kratkom intervalu ga je levoruki bombarder prevario, ali ostatak tima ni izbliza nije bio pretnja za Hrvatsku.

GRUZIJA - HRVATSKA 7:13

/2:3, 2:4, 0:3, 3:3/

Budimpešta

Bazen: Alfred Hajoš

Sudije: Margeta, Kun

GRUZIJA: Razmadze, Adeišvili, dadvani, Šušiašvili 1, Bitadze, Jelača, Jahaja, Sarić 1, Imnaišvili, Vapenski 2, Baraldi 1, Vasić 2, Šubladze.

HRVATSKA: Bijač, Fatović 1, Krapić 1, Lazić, Bukić 1, Vukičević, Žuvela 2, Marinić Kragić 3, Vrlić, Bašić 1, Harkov 4, Popadić.

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU - OSMINA FINALA:

Ponedeljak

Crna Gora - Japan 10:9

Gruzija - Hrvatska 7:13

Italija - Australija 17:6

Južna Afrika - SAD 2:24


tagovi

vaterpolo reprezentacija HrvatskeVaterpolo reprezentacija GruzijeSvetsko prvenstvo u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara